CONFERINȚĂ DE PRESĂ ISU-IPJ - 27.03.2025
IPJ OLT - Subcomisar de poliție NICOLAESCU RĂSVAN-FLORIN
În contextul instruirii, la nivelul conducerii I.G.P.R s-a aprobat măsura realizării demersului de pregătire a polițiștilor pentru acordarea primului ajutor, specific activităților și atribuțiilor Poliției Române, prin susținerea de către formatorii mobili ai I.G.S.U, la nivelul unităților teritoriale de poliție, a unor module de instruire în domeniul acordarii primului ajutor de bază.
În acest sens s-a adoptat un Plan de Măsuri Privind Pregătirea Personalului MAI pentru Acordare Prim Ajutor nr. 320.496/26.01.2022, activitatea de instruire debutând efectiv începând cu data de 07.09.2022.
Această activitate a presupus adoptarea unui calendar de participare adoptat în comun de structura de Pregătire Profesională a fiecărui I.P.J împreună cu formatorii din cadru I.S.U, transpus în organizarea de serii a câte minimum 16 polițiști participanți, pe parcursul a două zile consecutiv, 8 ore/zi.
După finalizarea cursului, participanții vor completa un test cu 10 întrebări și vor primi o ”adeverință de participare,,; de asemenea, la finalul fiecărei sesiuni se vor întocmi procese verbale de prezență care vor cuprinde
- tabelul nominal cu semnăturile participanților,
- profilul de activitate;
- data și locul desfășurării activității de pregătire;
- subunitatea în care își desfășoară activitatea.
Participarea personalului subordonat I.G.P.R a presupus împărțirea acestora pe etape, din etapa I făcând parte personalul structurilor de O.P, P.R,
poliție transporturi, acțiuni speciale, pregătire profesională și centre de reținere și arestare preventive;
Din etapa a II-a, fac parte personalul structurilor de I.C, investigarea criminalității economice, arme, explozivi și substanțe periculoase, combaterea criminalității organizate, operațiuni special, siguranță școlară, protecția animalelor, informare și relații publice și de psihosociologie;
Din etapa a III-a, fac parte personalul structurilor de relații cu publicul, cabinet, structura de Securitate, centrul operational, dispecerat și personal de serviciu, control intern, financiar, resurse umane, juridic, relații internaționale, logistică, cazier judiciar, statistică și evidențe operative, analiza informațiilor, prevenirea criminalității, secretariat, criminalistică, protecția datelor cu character personal, poliție canină, implementarea proiectelor.
La nivelul I.P.J Olt, primul modul de pregătire a debutat la data de 07.09.2022 cu participarea a 17 polițiști, până în prezent luând parte la acest curs un nr. de aproximativ 720 de polițiști, inclusiv cei care sunt azi prezenți.
Ca un exemplu care îmi vine în acest moment în minte, raportat la importanța acestui curs și la beneficiile pe care poate să le aducă, nu mai devreme de duminică 23.03.2025, s-a primit un apel 112 că în comuna Iancu Jianu, un copil de 5 ani s-a taiat din greșeală cu drujba la un picior, în acest sens fiind solicitată ambulanța. Din fericire, patrula de ordine publică alcătuită din doi colegi din cadrul S.P.R 1 BOBICEȘTI, aflați în serviciul de patrulare și care se aflau relativ aproape de locul incidentului, a intervenit prompt punând în aplicare masurile de prim ajutor pe care le-au învățat în cadrul modului de pregătire, aplicând un garou deasupra plăgii tăiate pentru a opri sângerarea până la apariția ambulanței.
ISU OLT - Colonel IVĂNESCU MARIAN-ADRIAN
Inspectoratul pentru Situații de Urgență Olt desfășoară permanent activități de informare și instuire a populației în ceea ce privește acordarea primului ajutor de bază, astfel încât fiecare dintre noi să putem contribui la creșterea șanselor de supraviețuire a unei persoane care a suferit un stop cardio-respirator în afara spitalului.
Colegii mei din cadrul SMURD, cu sprijinul voluntarilor, desfășoară sesiuni de instuire pe timpul activităților desfășurate de Ziua Proiecției Civile, Ziua Pompierilor și a altor activități publice desfășurate la nivel județean. De asemenea, la solicitarea unităților de învățământ, a instituțiilor publice sau operatorilor economici au fost desfășurate instruiri în domeniul primului ajutor de bază.
Programul de voluntariat „Salvator din pasiune”, coordonat de structura pe care o reprezint, este o oportunitate prin care populația poate parcurge un curs de prim ajutor, cu durata de 40 de ore. Modulele de pregătire, fiind atât teoretice, cât și practice, se desfășoară sub coordonarea colegului nostru Cătălin Stănciuleasa, asistent medical principal SMURD Olt.
În prezent se desfășoară a 16-a serie a programului „Salvator din pasiune”, fiind înscriși 22 de voluntari, care în acest sfârșit de săptămână încep pregătirea în domeniul primului ajutor. Până în acest moment aproximativ 300 de voluntari au parcurs modulul de prim ajutor, cu durata de 40 de ore.
Un alt proiect desfășurat la nivel național este de pregătire a polițiștilor, jandarmilor și personalului CFR, în acordarea primului ajutor de bază. În urma sesiunilor de pregătire, care au o durată de 16 ore, au fost instruiți circa 800 de polițiști, 249 de jandarmi și 45 de lucrători CFR.
Obiectivele principale ale acestor cursuri constau, atât în dobândirea deprinderilor pentru aplicarea diferitelor tehnici și manevre de acordare a primului ajutor, fără echipamente specifice, cât și în formarea deprinderilor de utilizare a defibrilatoarelor semiautomate.
Montarea celor patru defibrilatore semiautomate din municipiul Slatina, la Colegiile Ion Minulescu și Radu Greceanu, respectiv la Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu” și Liceul cu Program Sportiv și instuirea cadrelor didactice și personalului auxiliar cu privire la utilizarea acestor echipamente, reprezintă încă un pas în demersul nostru de a crește numărul persoanelor salvate în prespital.